Miért jobb az online szerelem, mint a valódi?

Manapság bármilyen kapcsolatteremtési forma elfogadott, köztük az online társkeresés is. Egyesek szerint még jobb is, mint a “hagyományos” módszerek.

 

Elnézést, de egy kis fecsegéssel kezdem. Ígérem, megéri. Bizonyára ti is érzitek a címben a lekicsinylő hangnemet. Burkoltan arra céloz, hogy az online társkeresés valahogy “nem az igazi” – végül is ez a “valódi” ellentéte, nem? Én viszont azt kérdezem: ki dönti el, hogy mi a valódi, és mi nem? Egy modern absztrakt festmény vajon mennyivel valóságosabb, mint az online társkeresés?

Inkább az lenne a helyes cím, hogy  “Miért jobb az online szerelem, mint a BTSZ (Billentyűzettől Távoli Szerelem)?” Ez talán kevésbé gúnyos, és jobban tükrözi a valóságot. Vagy a billentyűzet közelében vagy, vagy nem. De ami a legfontosabb – és ezért írtam le mindezt –, az az, hogy sem az élet, sem a szerelem nem valódibb egyik esetben sem. Ha másképp gondolod, azzal egyiket vagy a másikat lekicsinyled.

Tehát miért olyan csodálatos az online szerelem? Itt van néhány példa:

 

1. A beszélgetésre tudsz fókuszálni

Egy offline környezetben annyi mindenre kell ügyelni – a ruhádra, a testbeszédedre, még az illatodra is. Ez együtt elég sok. Néha az is előfordul, hogy nem sikerül jól kifejezned magad, és a mondanivalód elsikkad valahol a beszélgetés szövevényében. Az online kommunikációnál egyszerűbb a helyzet: mielőtt a külsőségekből ítélnél, megismerheted a másik értékrendjét, gondolatvilágát és hiedelmeit. És ez sokkal inkább tükrözi a másik személyiségét, mint az akaratlanul küldött egyéb jelzések. Még a tudomány is igazolja ezt: akik online találkoznak, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt, mint akik máshol ismerték meg a társukat.

 

2. Tisztában vagytok vele, mit akar a másik

Nem minden igaz, amit az emberek magukról írnak, de a főbb dolgok nagy valószínűséggel stimmelnek. Ez azért jó, mert nem pazarolsz el több hónapot arra, hogy rájöjj, a másik teljesen mást szeretne az életben, mint te.

Meg szeretnél állapodni, fontos számodra a karriered, és gyerekeket szeretnél? Bocs bébi, én csak el szeretnék motorozni Argentína déli csücskébe, a lehető legkevesebb ruhában.

Ha online ismerkedtetek volna meg, akkor ez 5 perc után kiderült volna, mint ahogy az is, hogy bár remekül néz ki kevés ruhában, az életcélotok nem egyezik meg. Ezután tovább keresgéltél volna. A való életben akár hónapokba is beletelhetett volna, amíg próbáljátok egymást meggyőzni, míg végül rájöttél volna, hogy nem fogsz felpattani mögé a motorra.

 

3. Specializálódhatsz

Ha nem a billentyűzet segítségével keresel társat, akkor csak azzal próbálhatod valamennyire befolyásolni, hogy milyen emberekkel fogsz találkozni, hogy hová mész. Egy musicalre, egy étterembe, vagy egy szingli estre? Nos, megeshet, hogy kifogod azt az embert, aki véletlenül volt ott, és egyáltalán nem érdekli a téma. Ez online nemigen fordulhat elő, mert eldöntheted, hogy milyen típusú társkereső oldalra regisztrálsz. Több száz társkereső oldal van, ami a különböző érdeklődésű, személyiségű és foglalkozású emereket célozza meg (ahogy például a SpiritTárs is). Ez azt jelenti, hogy előre megválogathatod, milyen típusú emberekkel fogsz megismerkedni.

 

4. Van időd mindent kigondolni

Az élő beszéd nagyszerű. Az egyetlen bökkenő, hogy nincs rá túl sok időd, hogy meggondold, mit fogsz mondani – az emberek kicsit furcsának találnának, ha így tennél. Online ez sokkal egyszerűbb, ami jó hír az introvertált személyiségűeknek, azoknak, akik szeretik jobban átgondolni a dolgokat, vagy akik nehezebben társalognak. Online azok is egyszerűbben megbirkóznak a szorongásukkal, akik tartanak az első találkozásoktól. Egyszerre élvezheted az ismerkedés izgalmát és otthonod kényelmét; és ha nem idegeskedsz, valószínűleg kevésbé fogsz zavarodban hülyeségeket beszélni.

 

Mások véleménye

Ha belegondolsz, az online világ egy csodálatos dolog, mivel számtalan olyan lehetőséget kínál, ami egyébként sokunk számára nem lenne elérhető. Az egyetlen probléma, hogy gyakran negatívan ítélik meg. És ez azért van még mindig így, mert hagyjuk, hogy azok alkossanak róla véleményt, akik nem használják. Az online társkereséshez valamiért egy olyan kép is társul, hogy az él vele, aki a “való” világban nem boldogulna.

Pedig ez mekkora tévedés!

Először is, az online világ egyre fontosabb szerepet tölt be az élet minden területén. Egyáltalán nem “kevesebb”. Másrészt, miért törődnénk azoknak a véleményével, akik nem is használják?

Azt mondom, hajítsuk sutba az előítéleteket! Ne szégyelld, hogy mit csinálsz, hogy ki vagy, és legfőképpen, hogy hogyan találkoztál életed szerelmével. Használd ki az összes lehetőséget!

 

A szerzőről: Jonathan Emmen freelance blogger, marketing szakember és szenvedélyes utazó. Forrás: Why Finding Love Online Is Better Than Finding It in Real Life